TIJDLOZE DESIGNKLASSIEKERS

De trends, de seizoenen, de grillen van meubelontwerpers; allemaal hebben ze invloed op wat trendy is en voor hoe lang die trends duren.

Maar er zijn designklassiekers die deze factoren moeiteloos ontstijgen en die keer op keer de tand des tijds doorstaan. In deze blog nemen we je in vogelvlucht mee langs de klassiekers die je bij Van Duivenboden Interieur altijd in de showrooms kunt vinden.


Thonet - 1830

Het begon allemaal met een stoel van gebogen hout. Hoe een materiaal en een idee de basis legden voor een bedrijf.Het verhaal van ons bedrijf begint bij meubelmaker Michael Thonet. Sinds hij in 1819 zijn eerste werkplaats oprichtte in Boppard am Rhein, staat de naam Thonet voor kwaliteit, innovatie en esthetiek. De geschiedenis van ons bedrijf is een indrukwekkend voorbeeld van hoe één gedachte eeuwenlang de belangrijkste drijfveer en inspiratiebron voor innovatieve ideeën kan zijn. 

Rond 1830 experimenteerde Michael Thonet met dunne houten latjes die hij in lijm kookte. Na een aantal jaren slaagde hij erin om de eerste meubels van gebogen hout te maken. De Oostenrijkse prins Metternich zag het talent van Michael Thonet en haalde hem in 1842 naar Wenen.

In eerste instantie hield Thonet zich samen met zijn zoons bezig met het parket en het meubilair voor paleis Liechtenstein en paleis Schwarzenberg. Met fauteuil nr. 4, die hij maakte voor café Daum op de Kohlmarkt in Wenen, trad hij binnen in de wereld van de koffiehuizen. Dit nieuwe type stoel veroverde al snel een vaste plaats in de Weense koffiehuizen en legde daarmee de basis voor wat we tegenwoordig 'projectinrichting' noemen: het fabriceren van meubels voor zakelijke en publieke ruimten. Mariposa - 1938

De vlinderstoel staat synoniem voor verfijnde smaak en stijl sinds het voor het eerst het levenslicht zag in 1938. De geschiedenis van deze stoel begint bij Juan Kurchan en Jorge Ferrari Hardoy , twee jonge architecten die in de jaren '30 terugkeerde naar Buenos Aires. Ze namen Antonio Bonet i Castellana mee, een Catalaanse collega en vriend , met wie ze hadden samengewerkt bij Le Corbusier's studio in Parijs.


Samen hebben de drie een duidelijke visie op een moderne versie van 'La Tripolina', een stoel die is ontworpen in 1877. Het eigen design van deze drie mannen zag voor het eerst licht in 1938 . Massief staal ( 12 mm ) werd gebruikt voor het frame, de zitting is gemaakt van 'heavy-duty' leer. De laatste werd handgemaakt door Cuatrini , een beroemde zadelmaker die voor toonaangevende polo zadelmakerij , Rossi & Caruso gewerkt heeft. 


String - 1949

Het Scandinavische String Furniture is gestart in 1949 toen Nils Strinning, een Zweeds Architect, het String kasten systeem ontwierp. Ongetwijfeld heeft u het al eens voorbij zien komen op Pinterest of in de betere woonbladen. Inmiddels mag het een echte design klassieker genoemd worden.

Het String kastensysteem is succesvol door zijn eenvoud en ongekend veel mogelijkheden. Zo bepaal je zelf volledig de indeling en het gebruik van materialen en kleuren. De String systemen zijn multi inzetbaar en prachtig in zowel de woonkamer, slaapkamer, badkamer of keuken.

4800 - 1982

Een echte Gelderland klassieker. In de collectie sinds 1982. Deze alleskunner met veel mogelijkheden in kleur en maat voelt zich bijna overal thuis. In deze uitgebreide serie vindt u naast een fauteuil en een love seat ook 4 verschillende maten banken, een chaise longue en natuurlijk ook verschillende elementen om een hoekbank te creëren. Helemaal zoals u het wilt.


Lotek lamp - 1982

In 1982 ontwierp Benno Premsela een vloerlamp die vandaag de dag tot een van de bekendste designklassiekers van de Nederlandse verlichting behoort.

Een perfecte grafische samenstelling van een paar dunne lijnen en een kubus van zacht linnen.

Het tijdloze karakter is een waardevolle toevoeging voor ieder interieur. Het ontwerp omvat veel aspecten; minimalisme, architectuur, balans en functionaliteit.


Charly en Chaplin - 1983

De stoffering van Charly fauteuil en de Chaplin eetkamerstoel bekleedt het onderstel als een kledingstuk voor een mens. De hoes drapeert nonchalant als een gewatteerde 'jas' en wordt door ritsen gesloten. De stoelen lenen zich uitstekend voor een comfortabele zit- of eethoek of gespreksruimte.  Al in de collectie sinds 1983 maakt dat deze stoelen tot echte designklassiekers behoren. 


Pallone - 1989

Hét icoon van Leolux. De zitbal die in 1989 speciaal werd ontworpen voor het huis van de toekomst is nog altijd even futuristisch als lichtvoetig. En misschien daarom wel zo succesvol. Pallone is een persoonlijkheid, de perfecte blikvanger voor eigenzinnige interieurs.Essenza - 1999

Wist je dat de Essenza Arco’s eerste massief houten tafel was?

Eind jaren negentig waren massief houten tafels erg gewild, maar er was duidelijk ook behoefte aan een moderne versie. En zo kwam de Essenza tot stand: een houten tafel met bijzondere details, maar tegelijkertijd eenvoudig en sober. Er is efficiënt omgegaan met het materiaalgebruik. De aangezette lijst geeft het blad optisch volume, terwijl het in werkelijkheid minder dik is. ‘Een boom doet er honderd jaar over om te groeien, met dat hout wil je verantwoord omgaan', aldus ontwerper Willem van Ast.

Frame - 2000

In 2000 ontwierp Burkhard Vogtherr de Frame stoel voor Arco. Ruim tien jaar later is deze stoel uitgegroeid tot een klassieker binnen de collectie. De Frame stoel wordt gekenmerkt door een metalen frame met een fijne, rechthoekige belijning die de stoel een lichte en luchtige uitstraling geeft. Naast gebruik in de woonomgeving is de stoel ook uitermate geschikt voor representatieve werkomgevingen en vergaderruimtes.

Axel - 2005

Een Hollands zitlandschap. 

Met zijn langgerekte zitvlakken is de AXEL een Hollands zitlandschap. De nuchtere vormgeving met zijn ongeëvenaarde zitcomfort is met recht uitgegroeid tot een eigentijds icoon. Kenmerkend is het onderstel dat bijna aan het oog wordt onttrokken. Dit zorgt voor een open karakter. Het geheel is opgebouwd uit rondom afgewerkte elementen die je flexibel kunt opstellen. Net als de kussens.


Je vindt al deze designklassiekers in de showrooms van Van Duivenboden Interieur in Haarlem en Heemstede. Kom gerust eens langs en bekijk ze in het echt!