TEXTIEL van TOPKWALITEIT

Bijgewerkt op: 2 mei 2019

Bij Van Duivenboden Interieur zetten we deze maand een aantal prachtige voorbeelden van onze interieurstoffen en stoffenhuizen in de spotlights. In dit artikel nemen we je in vogelvlucht mee langs het productieproces van schitterend interieurtextiel.


Dedar Milano

Dedar werd opgericht in 1976 door de Italiaanse meubelontwerper Nicola Fabrizio en zijn vrouw Elda en is een hecht familiebedrijf, nu gerund door broer Raffaele en zus Caterina Fabrizio. Een stoffenhuis dat een persoonlijke stijl uitstraalt met zijn hypermoderne hedendaagse collecties en gelegen is in de buurt van Como, in het hart van het gebied voor de stropdassenindustrie. Dedar experimenteert en innoveert om de perfecte balans te bereiken in hun collecties door een voortdurende dialoog met die vakmensen en textielspecialisten aan te gaan, die het meest vertrouwd zijn met de technieken die worden gebruikt bij de productie van ultieme interieurstoffen.

Gekenmerkt door verleidelijke kleurenpaletten en onverwachte patronen, combineren de stoffen van Dedar kostbare garens met research en vernieuwing van vezeltechnologie om een diversiteit aan oplossingen voor gordijnen, stoffering en wandbekleding van tijdloze elegantie te bieden. Sinds 2011 is Dedar partner van Hermès voor de productie en distributie van de collectie huistextiel en behang, te zien in alle Dedar showrooms wereldwijd.

Adamo & Eva by Dedar

Een uitstekende kwaliteit van Italiaans gemaakt katoenfluweel dat zacht, veelzijdig en duurzaam is. Een palet van 69 kleuren bestaande uit opvallende, traditionele en neutrale tinten.

Pierre Frey's vakmanschap

Dankzij het Comité Colbert, wiens doel het is om excellent vakmanschap te valoriseren om jongeren een wil voor erfgoed te geven, is Olivier Joannen geëerd als ridder van de kunsten en letteren.

Het behouden van overgeërfde knowhow uit de XIXe eeuw is een bewijs voor het Maison Pierre Frey, omdat het de wens heeft om het Franse excellentie-erfgoed te behouden. Daarom is het met grote trots dat het uitzonderlijke werk van zijn getalenteerde wever wordt geëerd.

Olivier Joannen begon op 17-jarige leeftijd om het werk van handweaver te leren, een bijzondere en zeldzame ambacht vandaag de dag. Joannen is nu de enige die een meester is in het Maison Pierre Frey. Hij werd onderwezen door een "Meilleur Ouvrier de France" en een meester in de kunst. Hij werd jaren na jaar een bekwaam expert op dit gebied. Hij leerde voor het eerst hoe verschillende soorten garens te knopen voordat hij het gebruik van de weefgetouwen beheerste, van de eenvoudigste, het dobby weefgetouw die effen stoffen maakt, tot het ingewikkeldste wat het jacquard weefgetouw is, waardoor specifieke patronen zoals de weefsels kunnen worden gerealiseerd. ijzeren fluweel, het damask, lampas en de brocatelle.

Het is op een van die jacquard weefgetouwen uit 1850 die Olivier Joannen werkt, gevestigd in het hart van de Pierre Frey atelier gecertificeerde Living Heritage Company / Entreprise du Patrimoine Vivant, in Montigny en Cambrésis, in Frankrijk.

Het werk van Olivier Joannen is buitengewoon complex. Het is niet alleen een technisch talent, maar ook een menselijk avontuur, want de wever betrekt zichzelf fysiek en moreel bij het maken van zijn stoffen. Voortdurend drukt hij op de pedalen om de kettinggarens omhoog te brengen en plaatst dan met zijn arm de ijzers en gooit de shuttle met het inslaggaren naar binnen. De weelderige stof werd langzaam geboren uit deze repetitieve gebaren die zowel kracht als fijngevoeligheid, vereiste en geduld nodig hebben.


Boven de stof zien we de intieme relatie die de vakman met zijn werk verbindt en die deze uniek maakt.


Enkele UITZONDERLIJKE statistieken:


• 1 week is de tijd die nodig is om het weefgetouw voor de wever op te zetten voor een nieuw weefproject met nieuwe kleuren.

• Olivier Joannen weeft ongeveer 200 meter zijdefluweel per jaar met één meter per dag, terwijl een wever die met industriële elektronische technieken werkt, tot 500 meter per dag kan produceren door 10 machines tegelijkertijd aan te drijven.


Millenerpoort made in Holland

Millenerpoort is een van de grootste Nederlandse producenten van handgemaakte tapijten. Elk tapijt wordt op ambachtelijke wijze exclusief voor u gemaakt. U kiest zelf het materiaal, de vorm, het dessin en de kleur. Kortom, eindeloze mogelijkheden, 100% made in Holland; voor het ultieme en unieke tapijt passend in uw interieur!

Wat hun tapijten extra bijzonder maakt? De productie ligt volledig in handen bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Millenerpoort is onderdeel van Vixia en leidt medewerkers op tot echte vakmensen.


Historie

Millenerpoort is oorspronkelijk een sociale werkvoorziening en gevestigd in Sittard. In 1974 wordt een handknoopfabriek uit de Jordaan overgenomen. Een nieuw merk is geboren: Millenerpoort Design Tapijten. In 2001 fuseert Millenerpoort en ontstaat Vixia. De tapijtproductie -met de inmiddels gevestigde merknaam- blijft voortbestaan. In 2018 neemt Millenerpoort met een nieuwe website en logo afscheid van de toevoeging Design Tapijten. Vanaf nu gaan zij door het leven als Millenerpoort. Een sterk merk met onveranderde kwaliteit en mogelijkheden.


By Molle

Geïnspireerd door de natuur zorgen we voor wat ons omringt. Puur linnengoed en fijne ontwerpen voor bij u thuis, allemaal gemaakt met respect voor de aarde. Koop minder en koop beter. Geniet van langzaam leven!
100 dagen vlas

Linnen wordt gemaakt van de vlasplant - Linum Usitissimum. In het vroege voorjaar gaat het lijnzaad de grond in en na 100 dagen bloeit de plant met mooie blauwe bloemetjes en wordt vlas geoogst. Linnen heeft een rijke geschiedenis. Het is een van de oudst bekende stoffen. Achtduizend jaar voor Christus was er al een vlascultuur. In het oude Egypte was vlas een heilig symbool voor licht en zuiverheid vanwege de positieve werking op de gezondheid en schoonheid.

Om van vlas linnen te maken ondergaat het heel wat bewerkingen. Linnen wordt gemaakt van de vezels van de vlasplant. De beste zaaitijd is op de honderdste dag van het jaar (rond 10-12 april). Na het zaaien duurt het honderd dagen tot de oogst in augustus. Hoogtepunt van de groeicyclus is als de velden hemelsblauw kleuren met bloesems die één dag bloeien. ’s Morgens vroeg gaan de bloemen open en s'middags vallen de blaadjes er af. Het vlas is rijp als er kleine zaadbolletjes aan de stengels komen.


Het oogsten gaat volgens oeroude methoden. Om de vezel maximaal te benutten wordt vlas met wortel en al uit de grond getrokken. Na de oogst wordt het vlas in hagen opgesteld om te drogen. Als de planten droog zijn worden de zaden verwijderd (repelen). Na het roten en keren, zwingelen en hekelen (waarbij vlas wordt uitgespreid over het veld zodat vocht de pectine in de vezels afbreekt) worden de vezels gescheiden van het stro. De korte vezels zijn voor het spinnen van touw. Van de lange vezels wordt linnengaren gesponnen. Voor het weven worden de garens gecontroleerd op kwaliteit en ook na het weven wordt elke meter stof getest.

Vlas is heel milieuvriendelijk. De plant neemt veel CO2 op en heeft geen kunstmest en pesticiden nodig. De hele plant wordt gebruikt. Van de vezels wordt linnen, papier en touw gemaakt. Van de zaden olie voor natuurlijke verf, zeep en cosmetica. De rest is voor veevoer omdat het heel eiwitrijk is.


Ambachtelijk vakmanschap

Linnen van vlas uit Europa wordt beschouwd als de beste ter wereld. De plant heeft ons zeeklimaat en rijke bodem nodig om te groeien. Voor onze linnen collectie werken we samen met zorgvuldig geselecteerde vlasweverijen in Frankrijk, België en de Baltische staten. Het traditionele ambacht van oogsten tot spinnen en weven voert ruim honderd jaar terug. We zijn blij met deze bijzondere samenwerking. Je voelt het vakmanschap van de linnen stoffen in mooie natuurlijke tinten.


Ontdek de collectie puur linnengoed. Speciaal voor By Molle ambachtelijk geweven van de beste kwaliteit Europees vlas. Alle kussens, bed- en tafellinnen zijn handgemaakt in de studio in Dalfsen.


Creation Baumann

Création Baumann presenteert de 2019 collectie " Nature & Poems " "Nature & Poems "collectie door Création Baumann richt zich op de echte natuur brengt in het huis en geeft een ontspannen gevoel van het leven. Natuurlijke materialen zoals linnen en zachte wol-garens voldoen aan opvallende texturen waarmee structuur en vitaliteit. Het kleurenpalet bevat voornamelijk aardse en natuurlijke tinten, maar ook stelt accenten met indigo, herfst roest-rood en verse donkergeel.

De collectie Nature & Pome's van Création Baumann combineert vloeiende materialen met gewaagde texturen en het subtiele spel van kleuren in de natuur. Discrete aardachtige kleuren en subtiele nuances creëren ruimte voor tijdloze combinaties die ook vol van karakter zijn.