NIEUW! Kelims & More.

Uniek in Nederland! De enige echte Kelim kleden liggen bij ons in de showroom.


Kleurrijk, vrolijk, levendig, luxe, werelds en unieke kleden met een verhaal en een betekenis. Tot op de dag van vandaag zijn de Kelims gewild en populair.


Van oorsprong worden Kelims beschouwd als een luxe. Ze werden gebruikt om de vloer in

een huis te bedekken, om aan de wanden van de tent te hangen als extra isolatie, om spullen in te bewaren of af te dekken, als tentdeur te gebruiken en ga zo maar door. Naast al deze functies wordt een Kelim in veel stammen en culturen gezien als iets bijzonders. Zo was het in veel stammen gebruikelijk om bij een bruiloft de bruid een paar nieuwe kleden mee te geven bij de uitzet. Ook was het gebruikelijk om de schoonmoeder een kelim te schenken.


De vrouwen van nomadische stammen hielden zich naast hun huishoudelijke werkzaamheden bezig met het weven van de Kelims. Zij wasten en kamden de schapenwol nadat de kudde was geschoren en sorteerden de wol op kwaliteit en kleur. Het verven van de wol vond aanvankelijk plaats met natuurlijke kleurstoffen. Dit was echter een tijdrovend proces waardoor er met dank gebruik werd gemaakt van de synthetische verf die toen der tijd op de markt verscheen. De synthetische verf maakte het mogelijk om meerdere kleuren te maken en werden de kelims nog levendiger dan ze al waren.
Tot op de dag van vandaag, ondanks de moderne technologie, worden de kelims nog op de originele manier gemaakt. De kleden worden met de hand geweven in prachtige kleuren en ingewikkelde bloem- en geometrische patronen. Per kleed worden er vaak wel 10 verschillende kleuren gebruikt. Om de kleden de juiste afwerking te geven worden deze na het weven met een brander geschroeid. Door deze handeling worden de pluizige wol vezels verwijderd. Na het schoonmaken van het kleed met water en zeep komt de intens kleurrijke kelim tevoorschijn. De overweldigende patronen nemen je mee in een verhaal en hebben vanaf dat moment een lang leven voor zich. Waar het kleed zal komen te liggen is keer op keer de vraag. Wat we wel weten is dat de kelims generatie op generatie worden doorgegeven en met liefde worden getoond.


Bent u benieuwd geworden naar deze bijzondere kleden? Kom dan snel bij ons langs en bekijk het prachtige aanbod.