Kunstlijn 2019 bij VDI

Op 2 & 3 november 2019 bruist het in Haarlem! De stad verandert in een grote cultuurtempel waarin beeldende kunst centraal staat. Er is schilderkunst, beeldhouwkunst en design, maar ook, film, dans en theater. Naast de verschillende exposities en open galerieroutes zijn er nog vele andere culturele activiteiten. Het thema 'hergebruik' staat dit jaar centraal bij Van Duivenboden Interieur, dit is terug te vinden in de kunstwerken van de volgende kunstenaars die bij ons zullen exposeren.


 

Lizan van Dijk

De schilderijen en objecten van Lizan van Dijk ontstaan in het spanningsveld waar indrukken van wat er om haar heen gebeurt een persoonlijke reactie oproepen. Het werk bepaalt welke kant het op gaat. Er is voor haar geen scheidslijn tussen abstract en figuratief. Wie goed kijkt zal in haar abstractere werken altijd wel iets figuratiefs ontdekken en andersom zitten er ook abstracte elementen in haar figuratieve schilderijen, zoals in de series Enclosure, Terminus en Past.


Van Dijk heeft de laatste jaren veel succes met Terminus, haar serie schilderijen van stations waarvan er veel zijn verkocht, onder andere aan Bonnefanten in Maastricht.

Haar losse manier van schilderen geeft alle ruimte aan de kijker om te bepalen wat hij ziet. Veel kunstliefhebbers houden van haar werk, omdat zij net dat stapje verder gaat waar veel andere kunstenaars stoppen. Haar schilderijen hebben de kijker iets te vertellen. Het is mooi, sterk en dynamisch en ze laat veel van zichzelf zien.


 

Rob van Bruggen

Shadow and highlights is een bedrijfje gespecialiseerd in grafische vormgeving en fotografie. Eigenaar Rob van Bruggen, die zijn studio de afgelopen jaren voornamelijk voor kunstfotografie gebruikte, heeft zijn werkzaamheden uitgebreid met Grafisch ontwerp. Kunstfotografie is nog steeds zijn favoriete bezigheid. De afgelopen jaren exposeerde hij o.a. in de Stadskunstkamer van Haarlem, Kunstcentrum Haarlem en het Provinciehuis. Hij werkt in zijn fotografie voornamelijk met fotomodellen en maakt daar artistieke beelden mee. Zijn opgebouwde ervaring daarmee, steekt hij nu ook in commerciële fotografie.


 

Hillywood Art

Hillywood Art is een Nederlands kunstbedrijf van Annika Versloot van der Velden, opgericht in 2018. Anika Versloot ontwerpt en creëert unieke, excentrieke hedendaagse kunst met een sterke herinnering aan het verleden, intrigerende fabels en een glimp van weelderig surrealisme. Centraal in haar werken staan luxe, 'de Boheemse', de Renaissance, dieren en vrouwen. De werken creëren een kleurrijke, inspirerende en excentrieke stijl entourage in elke omgeving.
 

Mirjam Verschoor

Afval (dingen waarvan we denken dat we ze niet meer nodig hebben) op straat verbaast me echt, fascineert en ontroert me nu al vele jaren. De schoonheid en tegelijkertijd absurditeit van afval op straat resulteerde in een 5-jarige fotocollectie plus een reeks kunstwerken: Still Lifes. De composities van afval op straat doen me denken aan de klassieke Still Lifes van de oude meesters.

De rol en betekenis van de klassieke stillevens, het weergeven van de dagelijkse scènes / producten en ze door een schilder te laten vereeuwigen, was het begin van het pronken met je bezittingen en rijkdom / status. De verwoeste samenleving van vandaag heeft velen van ons veranderd in ‘bezeten zijn’.


De magie van stillevenskunstwerken is dat ze ons een nieuwe manier kunnen tonen om naar de gewone objecten om ons heen te kijken. Als ze eenmaal in een specifiek arrangement zijn geplaatst en in een medium zijn vastgelegd, krijgen de objecten een geheel nieuwe betekenis. Ze zijn doordrenkt met een leven buiten het gewone. Hun bestaan ​​wordt in de tijd vastgelegd. De thema's rondom het kunstwerk lokken vaak zelfreflectie en reflectie uit over de huidige verwoeste samenleving.


In mijn werk gebruik ik de klassieke en bekende historische beelden en manipuleer ze met mijn prullenbeelden en verander ze in esthetische, cynische en absurde nieuwe werelden waarin de overgang van nutteloos naar nuttig, van betekenisloos naar belangrijk voortdurend wordt gezocht. De kunstwerken bestaan ​​uit (digitale) collages van gemengde media met behulp van de fotoverzameling Trash.Jos de L'Orme

Elke houtsnede van Jos de l’Orme is autonoom. Het beeld heeft genoeg aan zichzelf en spreekt ook voor zichzelf. De specifieke eigenaardigheden van de toegepaste techniek zijn wel terug te vinden, maar ze dringen zich niet op.


Ze maken een gelaatsuitdrukking doorleefd of authentiek, geven perspectief en schwung aan een tafereel en versterken de bewegingsdimensie of de verstilling in een landschap.

 

Mark Craandijk

'Beeldhouwen is een passie,

Een doorlopend verlangen om te creëren.

In mijn carrière als beeldhouwer ben ik begonnen met beelden in steen. Maar aangezien ik altijd op zoek ben naar nieuwe uitdagingen en mogelijkheden, heb ik me de laatste jaren ook toegelegd op staal en hout. Hiermee kan ik mijn creatieve brein verder ontwikkelen en de lat voor mezelf hoger leggen. Zonder uitdaging, geen plezier!


Mijn laatste kunstobjecten zijn veelal van staalschroot, zoals fietsonderdelen, oud gereedschap en bestek.'