EVEN VOORTBORDUREN - PIERRE FREY

Bij Van Duivenboden Interieur hebben we (logischerwijs) een beetje een zwak voor mooie familiebedrijven. In ons vak komen we die regelmatig tegen en uiteraard werken wij er ook heel graag mee samen. We trappen deze rubriek af met het mooiste stoffenhuis van Europa: Het Franse Pierre Frey.

Allo, Pierre!

Pierre Frey werd geboren op 29 december 1903 in het noorden van Frankrijk en je kunt gerust zeggen dat hij vrijwel zijn hele leven wijdde aan stoffen en meubels. Als jong ventje poetste hij meubelen op voor een antiekhandelaar, om vervolgens bij een hoedenmaker te gaan werken. De stap naar de stoffenindustrie was niet groot, en in 1935 opende hij samen met een oud collega-designer zijn eigen stoffenfabriek: Chateney & Frey. Inmiddels prijkt alleen nog de naam van Pierre Frey op de gevel en op zijn stoffen, behang, karpetten en accessoires.


De Franse traditie en cultuur moesten volgens Frey sterk tot uiting komen in hun nieuwe dessins. Ook zijn bewaard gebleven documenten vanuit het verre verleden weer getrouw nagemaakt. Via ingenieuze weefmethoden en het gebruik van de frivool gekleurde Franse geschiedenis zijn de meest spraakmakende stoffen ontstaan.

Daarnaast trekt Pierre Frey veel inspiratie uit de meest uiteenlopende culturen in de wereld. Hieruit zijn logischerwijs zeer verrassende combinaties ontstaan met stijlen uit de 18e eeuw, ethnische culturen en hedendaagse kunst. Kleur vormt vaak een verbindende factor.
Groei

Sinds 1954 is Pierre Frey lid van het Comité Colbert, dat de Franse luxe modehuizen combineert met verschillende culturele instituten om de Franse kunst van het leven over te brengen naar een internationaal niveau. Niet alleen stelde de Franse familie een indrukwekkend stoffenarchief samen – naar zeggen met wel 30.000 documenten. Ook telt na 84 jaar de collectie stoffen, behang, accessoires en meubels meer dan 70.000 items die bekende hotels, ambassades en restaurants maar wat graag toepassen. Van het hippe Crosby Street Hotel in New York tot het prachtige Château de Versailles; ze hullen zich allemaal graag in Pierre Frey.


Er volgden overnames van gerenommeerde modehuizen en 'textielboeren' zoals het Franse Braquenié en het Italiaanse Fadini Borghi

Verder werd ook Boussac ingelijfd bij Pierre Frey, een bedrijf bekend van veel innovatie op creatief gebied. Het bedrijf stond in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw bekend als een icoon in de textielindustrie door de revolutionaire innovaties waarbij alleen het mooiste tot bloei mocht komen. Ook nu blijft Boussac een voortrekkersrol vervullen in de nieuwste technieken.

Patrick Frey en zoons, in de voetsporen van vader Pierre

Familie voorop

De 'oude' Pierre is inmiddels opgevolgd door zijn zoon Patrick, die samen met zijn zoons Pierre, Vincent en Mathieu nog altijd de prachtigste stoffen van de weefgetouwen laten rollen. Hoogwaardig, stijlvol en vol van wereldse invloeden die in een Frans jasje worden gegoten.