Even Voortborduren: KVADRAT


Kvadrat is al sinds de oprichting van het bedrijf in 1968 toonaangevend op het gebied van innovatieve textielproducten. Het Deense stoffenhuis produceert moderne, hoogwaardige textielstoffen en aanverwante textielproducten voor architecten, ontwerpers en particuliere consumenten voor openbare ruimten en woningen. Het is echt een vooruitstrevend ontwerpbedrijf dat voortdurend de grenzen van textielontwerp en de creatieve toepassing van zijn producten verkent. Kvadrat komt oorspronkelijk uit het kleine plaatsje Ebeltoft in Denemarken en heeft diepe wortels in de Scandinavische designtraditie.Differentiatie van het merk

Kvadrat staat eigenlijk voor vijf zeer verschillende specialistische merken: Kvadrat levert hoogwaardige bekleding, gordijnen en textielgerelateerde producten, Kvadrat/ Raf Simons biedt exclusief textiel en woonaccessoires, Kvadrat Soft Cells maakt akoestische panelen, Danskina produceert hoogwaardige tapijten en Kinnasand levert eersteklas gordijnen en tapijten voor moderne woningen. Met deze verschillende productlijnen kunt u tactiele, comfortabele en productieve ruimtes creëren die geschikt zijn voor elk designschema: bekleding voor meubilair, gordijnen en rolgordijnen voor het decoreren van ramen, akoestische panelen voor wand en plafond en tapijten voor vloeren.


Product

Bij Kvadrat vergroot men consequent de esthetische, technische en functionele eigenschappen van textiel. De veelzijdige collectie weerspiegelt het streven naar kleur, eenvoud en innovatie, en het bedrijf werkt regelmatig samen met een aantal van ’s werelds beste creatieve denkers en talenten die het gebruik van textiel verkennen. De kwaliteitsproducten van Kvadrat zijn geproduceerd met de beste grondstoffen en de beste garen voor elke stof.

Het merendeel van de wollen stoffen van Kvadrat wordt in Engeland gefabriceerd, maar de brandvertragende Trevira CS-stoffen worden dichter bij huis gemaakt: hier in Nederland.

Duurzaamheid

Kvadrat zet zich in voor voortdurende verbetering van textieldesign, productie en gebruik. Met de nieuwste productietechnieken om de kwaliteit, prestaties en levensduur van onze producten te optimaliseren terwijl de nadelige gevolgen voor het milieu worden beperkt. Veel van Kvadrats wollen stoffen zijn erkend met EU-milieukeurmerken.

Kunst en design

De Denen zijn trots op de lange geschiedenis van Kvadrat waarin het stoffenhuis de cultuur van modern design heeft beïnvloed. Regelmatig zijn er samenwerkingen tussen het bedrijf en ’s werelds beste creatieve talenten. Kunstenaars als Olafur Eliasson, Thomas Demand en Rosemarie Trockel en ontwerpers en architecten als Ronan en Erwan Bouroullec, Peter Saville, Patricia Urquiola en Tord Boontje en nog vele anderen hebben textiel van Kvadrat gebruikt als uitgangspunt voor iets bijzonders.

All in the family

Familiebedrijven; daar hebben we een zwak voor. Net als bij Van Duivenboden Interieur draait het bij Kvadrat allemaal om familie.Het textielbedrijf wordt al 18 jaar geleid door Anders Byriel, geboren in 1965. De oprichters van Kvadrat, zijn vader Poul Byriel en Erling Rasmussen, verkochten het stoffenhuis in 1992 aan een Zweeds bedrijf. Niet wetende dat het project dat ze eind jaren zestig in de buurt van Ebeltoft, Denemarken waren begonnen, later ook hun kinderen gelukkig zou maken.

KVADRAT-eigenaar Anders Byriel

Maar omdat de nieuwe Zweedse eigenaren het potentieel van het bedrijf niet volledig benutten, kocht de familie het weer terug. Eind jaren negentig ging het over naar de volgende generatie, die het bedrijf weer terug op niveau bracht. Terwijl Byriel Senior de creatieve rol had, nam zijn zoon het management over. Mette Bendix, dochter van de directeur van het bedrijf Rasmussen, leidde de productontwikkeling. Anders Byriel, advocaat met een MBA, begon zijn carrière bij een advocatenkantoor. In 1992 stapte hij over naar Kvadrat als assistent-manager. Voordat hij CEO werd, was hij hoofd marketing en hoofd verkoop.