EVEN VOORTBORDUREN - DE PLOEG

In het jaar waarin Van Duivenboden Interieur de 100 jaar aantikt, kijken we met extra warme gevoelens naar bedrijven en leveranciers die ook een rijke geschiedenis hebben. In deze editie van 'Even voortborduren' schenken we aandacht aan de oude dame (99 jaar!) die De Ploeg heet: een prachtig bedrijf in Brabant dat internationale faam vergaarde met zijn originele stoffen en dat zich nu hard maakt voor een duurzame toekomst.

De Ploeg is in 1923 opgericht als coöperatieve weverij van huishoudtextiel. Sinds de jaren

twintig van de vorige eeuw geniet De Ploeg bekendheid als leverancier van gordijn- en meubelstoffen. In de vijftiger jaren werd het bedrijf toonaangevend als een van de voortrekkers van de stroming ‘Goed Wonen’. Ploegstoffen kregen grote bekendheid bij het Nederlands publiek. Ook internationaal is De Ploeg een begrip.

GOED WONEN

Goed Wonen stelde zich ten doel de leefomgeving te verbeteren. Wonen moest modern, licht en comfortabel. Liefst voor iedereen, niet alleen voor de happy few. Belangrijke ontwerpers verbonden hun naam aan De Ploeg voor het creëren van originele stoffen. Stoffen die om hun kwaliteit en dessins gewaardeerd worden door consumenten en professionele gebruikers van stoffen zoals meubelproducenten, stoffeerders en architecten.

De Ploeg is ontstaan vanuit de ideële gedachte dat ieder mens comfortabel moet kunnen wonen en werken. Zorgvuldig bedachte en gemaakte ontwerpen moesten modern, stijlvol wonen en kwaliteit voor iedereen bereikbaar maken. De Ploeg werd dan ook een van de belangrijkste vormgevers van het begrip ‘Goed Wonen’.DUURZAAM: TEXTIEL GEMAAKT VAN AFVAL

Ploegstoffen worden ontworpen om te kunnen bijdragen aan een goede leefomgeving. Esthetiek, functionaliteit, comfort en natuurlijk duurzaamheid gaan daarbij hand in hand en hoewel het bedrijf kan leunen op een rijke historie, wordt er vooral heel erg ingezet op een duurzame toekomst. Daarom lanceerde De Ploeg onlangs diverse projecten om op een duurzamere manier textiel te ontwikkelen.

DE PLOEG & SEA

Nieuw is de circulaire gordijnstof SEA. Gemaakt van aangespoeld plastic. SEA geeft nieuw leven aan plastic zwerfafval dat gedreven vrijwilligers van project U-turn zorgvuldig hebben verzameld op oceaanstranden. Het teruggewonnen afval wordt met een innovatief recyclingproces toegevoegd aan het spinproces en verwerkt tot een stevig garen. Zij combineren dat met zachtere materialen om een gordijnstof met een prettige touch samen te stellen. De natuurlijke, aardse uitstraling van het materiaal maakt het moeilijk te geloven dat er plastic flessen, tassen en visnetten in verwerkt zijn. Dat plastic haast niet vergaat wordt nu van nadeel tot voordeel: het maakt SEA onverslijtbaar en duurzaam. Met dat grensverleggende hergebruik helpt De Ploeg wereldwijd stranden schoon te houden en grondstoffen te besparen.

DE PLOEG & KODA

Blijvende kwaliteit: goed voor een tweede leven! Omdat ook de onverslijtbare ploegstoffen afval worden hebben de ontwerpers van ploegstoffen een begin gemaakt met het hergebruiken van afvalmateriaal tot nieuwe textiel producten. Hergebruik knipafval van De Ploeg. Diana van Dongen werkte samen met De Ploeg aan het Re-use Project. Dit resulteerde in een nieuw merk: Koda Amsterdam.