Even Blijven Plakken: Masureel


Ditmaal in 'Even Blijven Plakken' zetten we de schijnwerpers weer eens op een fabrikant met een rijke historie. Masureel zette namelijk zijn eerste stappen in de wereld van stoffen en wandbekleding al in de 19e eeuw!


Historie

Al sinds de 16de eeuw maakt de familie Masureel deel uit van het prachtige West-Vlaamse dorp Hulste maar 'pas' in de 19de eeuw werd de familie actief in de vlasindustrie voor de productie van linnen. In het begin van de 20ste eeuw werd de textielweverij opgericht, die Masureel ertoe aanzette om vanaf 1937 actief te worden in de textielafwerking, het verven van tapijten en interieurstoffen.


De fabrieksgebouwen en de statige familievilla Masureel worden momenteel gerenoveerd.


Vijftig jaar later, in de jaren tachtig, werd Masureel International opgericht door Guy Verstraete. Het bedrijf richtte zijn aandacht op het bedrukken van stoffen en hoogwaardige wandbekleding, met de nadruk op groothandel. Het bedrijf vond al snel dat dit niet de enige afzetmarkt voor zijn creativiteit kon zijn. Daarom werd in 2004 besloten om een creatieve afdeling op te richten, met het eigen wandbekledingsmerk Khrôma. In 2009 werd het merk Guy Masureel opgericht, gevolgd door het merk Zoom in 2015.


Visie, filosofie en kunst

Door een duidelijke visie en filosofie ontwikkelde Masureel een imago en evolueerde tot het toonaangevende, inspirerende bedrijf dat het vandaag de dag is. Met grote trots draagt Masureel de naam van een 100% Belgisch bedrijf, waar innovatie, kwaliteit en creativiteit centraal staan.


Kunst, vakmanschap en respect voor de natuur kenmerken de creaties van Masureel. De collecties zijn geïnspireerd op een rijk archief van historisch behang en stoffen en een collectie moderne en hedendaagse kunst.

Elk merk van Masureel wordt onderbouwd door een rijk archief aan textielontwerpen en een uitgebreide kunstcollectie. Elke collectie wordt van pril ontwerp tot afgewerkt product volledig in-huis gemaakt. De onuitputtelijke creatieve drang van de ontwerpers en het aanhoudend verlangen om de nieuwste technologieën toe te passen in productie, zorgen ervoor dat Masureel blijvend innoveert en uitblinkt in kleur, ontwerp en textuur.


Khrôma, Zoom en Guy Masureel


Masureel brengt zijn stoffen en wandbekleding uit onder diverse merknamen.


Het merk Khrôma is wellicht de meest bekende lijn uit de koker van Masureel. Uitgebreide kleurencombinaties, innovatieve texturen en steeds nieuwe ontwerpen lieten Khrôma uitgroeien tot een toonaangevend merk. Khrôma biedt de particuliere klant en de professionele interieurarchitect een grote variatie aan producten, op maat gemaakt, voor elk delicaat project. Khrôma is een partner in de zoektocht naar originaliteit en individualiteit.


De Zoom collecties zijn wat vriendelijker voor de portemonnee en bieden superieure kwaliteit voor een gemodereerd budget. Door klassieke en hedendaagse interieurtrends te combineren, wordt een breed gamma aan oplossingen aangeboden voor elke muur die een fris en uitgesproken vleugje elegantie vereist. Zoom garandeert een perfect evenwicht tussen textuur en stijl en weegt het elk detail op de schaal van esthetische expressie.


Guy Masureel gaat een stapje verder dan bovenstaande behang- en stoffenreeksen en creëert een ontmoeting tussen kunst en gevoel, zorgvuldig vervaardigd in het Masureel laboratorium en op het weefgetouw. Het exclusieve Guy Masureel-interieur is het resultaat van veelvuldig artistiek onderzoek en de creatieve toepassing van oude technieken. Vanuit het hart wordt zo een tijdloze en discrete luxe gecreëerd.Natuur en ecologie

Masureel is zich erg bewust van de eigen ecologische voetafdruk en streeft er actief naar om een minimale impact te genereren in zowel de productiefaciliteiten als de materialen die het bedrijf produceert. Er worden geen oplosmiddelen gebruikt en alle drukpasta’s zijn op waterbasis.


Formaldehyde werd volledig uitgesloten. Afvalwater wordt behandeld in de eigen installaties en zoveel mogelijk gerecycleerd. Drainage voldoet strikt aan de milieunormen. Zowel de FSC (Forest Stewardship Council)* als de CE (European Conformity) eco-labels werden verworven.


Wie het Masureel-landgoed bezoekt, ervaart meteen de liefde voor de natuur. In de enorme tuin van het bedrijf wordt getracht een gezonde biotoop te creëren met een vijver, verschillende (fruit-)bomen en planten en voldoende ruimte en rust voor lokale fauna. Bovendien wordt er een boomgaard aangeplant die de biotoop aanzienlijk zal uitbreiden. Door de jaren is het oppervlakte groen op de Masureel-site flink aangegroeid, in tegenstelling tot veel andere bedrijfsterreinen. Zo tracht men de omgeving van Masureel te beschermen van betonnering of bebouwing, om plaats voor de natuur te verzekeren.


Masureel ♥natuur


Wil je meer weten over Masureel en zijn prachtige collecties? Kijk dan op masureel.com of kom langs in de showroom.