DUURZAAM DESIGN

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2019


Interieurwinkels en -fabrikanten hebben een grote verantwoordelijkheid met het oog op de toekomst van onze planeet. Daarom werkt Van Duivenboden Interieur samen met diverse fabrikanten die zich allemaal en op hun eigen manier inzetten voor duurzame productie. Hoe zij dat doen, lees je hieronder.


ARCO

Al 4 generaties staat vakmanschap en liefde voor hout centraal. Hierbij gaan ambacht en moderne techniek hand in hand. Elk meubelstuk dat de fabriek verlaat, is met veel toewijding ontworpen, ontwikkeld en gemaakt. De kwaliteit van het product staat altijd centraal.

Aan Arco tafels kun je eindeloos tafelen, want een Arco heb je voor het leven. In een tijd waarin spullen steeds sneller hun waarde verliezen, willen zij juist waarde toevoegen. Als 114 jaar oud familiebedrijf hebben zij zichzelf als doel gesteld mooie, duurzame producten te maken met een maatschappelijke relevantie. Dit doen zij door de kennis en kunde van vakmensen te combineren met nieuwe technologieën. Het is Arco’s missie het bestaande ambacht te ontwikkelen naar het vakmanschap van de 21 eeuw, waarbij integratie van natuur, vakmanschap en technologie centraal staat. Hierbij is innovatie een continu proces. Er worden regelmatig nieuwe productietechnieken en materialen toegepast, maar er wordt ook voortdurend gekeken hoe bestaande producten verbeterd, verduurzaamd en doorontwikkeld kunnen worden. Arco maakt, daar waar het kan, duurzame keuzes en zij hebben de ambitie om dit elk jaar meer te doen. Zo heeft Arco een aantal milestones vastgesteld op het gebied van duurzaamheid.

  • Eind 2019 is 100% van het hout dat zij gebruiken voor hun producten FSC of PEFC gecertificeerd.               

  • Vanaf eind 2019 gebruiken zij voor al hun producten alleen nog water gedragen lakken.

  • In 2023 is 40% procent van hun collectie circulair (recycle, reduce, refurbish, and repair). 

  • In 2025 voorzien zij 50% van hun energiebehoefte door de zonnepanelen op de fabriek. 

DE PLOEG

Ploegstoffen worden ontworpen om te kunnen bijdragen aan een goede leefomgeving. Esthetiek, functionaliteit, comfort en duurzaamheid gaan daarbij hand in hand. De Ploeg staat voor vakmanschap, kwaliteit en cultuur. Maar ook voor liefde voor het vak, vernieuwen, origineel denken, ontwerpen, weven, ambacht.


Textiel gemaakt van afval: De Ploeg Sea

SEA geeft nieuw leven aan plastic zwerfafval dat gedreven vrijwilligers van project U-turn zorgvuldig hebben verzameld op oceaan stranden. Met dat grensverleggende hergebruik helpt De Ploeg wereldwijd stranden schoon te houden en grondstoffen te besparen

Het teruggewonnen afval wordt met een innovatief recyclingproces toegevoegd aan het spinproces en verwerkt tot een stevig garen. Zij combineren dat met zachtere materialen om een gordijnstof met een prettige touch samen te stellen. De natuurlijke, aardse uitstraling van het materiaal maakt het moeilijk te geloven dat er plastic flessen, tassen en visnetten in verwerkt zijn. Dat plastic haast niet vergaat wordt nu van nadeel tot voordeel: het maakt SEA onverslijtbaar en duurzaam.


RIVA1920

Riva 1920 besteedt veel aandacht aan het selecteren van de beste materialen voor gebruik in hun meubelcollectie, gekenmerkt door betrouwbaarheid en lange duur. De kwaliteit van de grondstoffen ligt aan de basis van het productieproces en begint met de keuze voor het meest prestigieuze hout, samen met hout afkomstig van gecontroleerde herbebossing gebieden.

Het onderzoek naar de kwaliteit van de materialen is te vinden in de hele productieketen, van de metalen bases tot de hardware, tot leer en textiel, die verkrijgbaar zijn in een brede selectie kleuren.


Elk element ondergaat gedetailleerde tests om de kwaliteit en functionaliteit te controleren en gebruikt vinyllijmen en is afgewerkt met olie en natuurlijke was, de garantie van een 100% natuurlijk product.


Massief hout van herbebossing

Elk meubelstuk is uitsluitend gemaakt van hout afkomstig uit gecontroleerde herbebossing gebieden, een dagelijkse verbintenis met de natuur en de omgeving om ons heen, een kostbaar en onschatbaar erfgoed dat we willen behouden en beschermen.


Briccole: gerecycled hout

De intuïtie van Riva1920 om deze eiken palen een nieuw leven te geven, werd geboren uit de grote aandacht voor het milieu en de ecologie. De Briccole zijn de onbetwiste hoofdpersonages van Venetië, die de boten leiden en het eb van de lagune markeren en periodiek worden vervangen vanwege slijtage. Gemaakt van unieke stukken door de bedrijvigheid van scheepswormen, kleine weekdieren, worden Briccole getransformeerd in exclusieve meubelstukken die in staat zijn om een speciale emotie over te brengen.


Kauri: gerecycled hout

Tane Mahuta in Maori betekent Millennial Kauri, de inheemse grootste en meest beroemde boom van Nieuw-Zeeland, en ook het oudste hout van de wereld. Opgegroeid in de Jurassic periode zijn deze plantaardige reuzen gekapt door enorme natuurrampen meer dan 50.000 jaar geleden, dus bleef ze begraven onder meters modder en onveranderd tot onze dagen. Houtblokken met een lengte tot 70 meter en een diameter van 9 meter worden opnieuw aan het licht gebracht. Dit zijn echte natuurlijke sculpturen die klaar zijn om te worden omgezet in unieke designstukken.


Ceder: gerecycled hout

Majestueuze logs van geurende cederhout, gevallen als gevolg van natuurlijke gebeurtenissen of gekapt voor geprogrammeerd schema, zijn het startpunt voor het werkproces van dit kostbare hout dat wordt gevormd door het gebruik van CNC-machines met 5- en 6-assen. Een innovatieve technologie die een onbewerkte stam transformeert in een designobject met een eigenaardige en onmiskenbare geur, en daarna wordt geschuurd en met de hand afgewerkt.


LEOLUX

Leolux werkt al sinds de jaren tachtig aan een schonere productiewijze. Omdat zij de eigen carbon footprint steeds verder terugdringen en goed letten op de productiewijze en de materialen die zij inzetten, durven zij de stelling aan dat hun designmeubelen een minimale belasting voor het milieu vormen. Daarbij voorziet Leolux op dit moment al voor 67% in haar eigen energiebehoefte door zonnepanelen en het gebruik van bodemwarmte.

Ze streven naar een volledig energieneutrale productiewijze op afzienbare termijn. De “blue economy” is daarbij hun stip op de horizon. Dat duurzaamheid ook staat voor de lange levensduur van hun producten, dat spreekt voor zich.

Bij het ontwikkelen van de Leolux collectie staat kwaliteit voorop: in design, in materialen, in comfort en in constructie. Daardoor hebben Leolux producten een zeer lange levensduur.

Wanneer de bekleding na vele jaren toch aan vervanging toe is, verzorgen zij graag een herstoffering. Weggooien is dus niet nodig en dat maakt hun meubelen extreem duurzaam.


HILCO PRIME

Precies weten waar je stoel vandaan komt? Leolux maakt het mogelijk met Hilco. Een uniek experiment, zo mag je het wel noemen, waarbij Leolux alles in het werk heeft gesteld om een lokaal meubel te produceren. Ze kunnen u dus precies vertellen waar de ingrediënten vandaan komen. En producten van dichtbij hebben een ander belangrijk voordeel: de grondstoffen leggen minder kilometers af en daarmee leveren zij direct een bijdrage aan een schonere wereld.


Wilt u hier meer over weten? Klik dan op deze link: https://www.leolux.nl/hilco-prime