DE TRENDKLEUREN VAN 2021!?

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2021


Het klinkt zo lekker daadkrachtig: door het hele huis even een actuele trendsfeer neerzetten met alle laatste kleuren van nu. Maar dóórdenken is een BIG ISSUE; probeer eigentijds maar eens duurzaam en tijdloos op te pakken!


Ikzelf ken in ieder geval niemand die ieder jaar het huis van onder tot boven in de nieuwste trendkleuren brengt en daarnaast ook nog eens de woning in een heel arsenaal van nieuwe luxe textiele stoffen zet. Er valt echter wel iets te bedenken met al die stijlvolle kussenhoezen, plaids, showbanen en behangkunsten.


Maak trendy tijdloos

Met slimme trucs kunnen die kostbare materialen tijdelijk opgevouwen en in de kast gelegd worden. Zelfs het excentrieke behang kan opgerold in een koker tijdelijk de kast in om vervolgens weer na beperkte tijd opnieuw enthousiast tevoorschijn gehaald te worden als een groot verloren geacht kunstwerk. Een doordachte wisseltruc om langzaam meer luxueuze materialen in huis te verzamelen en van sfeer te verwisselen door kleine toevoegingen of tijdelijke "verdwijningen", uiteindelijk allemaal even magisch mooi en daardoor eenvoudig te combineren. Je gooit immers niet snel iets weg waar het bij nader inzien toch tijdloos is door de puurheid en de elegante vormen waarover het product beschikt. Denk aan luxe materialen als linnen, mat messing, marmer, velours, wol, etc etc.


Het idee dat je het tijdelijk weg kan halen zorgt er direct voor dat je meer lef hebt om meer excentrieks toe te voegen. Een beetje persoonlijke adviseur is dan echter wel èrrruggg op zijn plaats om samen door al die luxe collecties aan goederen en kleuren te lopen! Opeens is het gevoel daar: je gaat gewoonweg houden van je zorgvuldig uitgekozen spullen en voor je het weet handel je compleet duurzaam. En oohhhh, wat is het lekker als jij wèl tussen die “duur” geachte spullen aan het shoppen bent, immers je hebt alleen maar die verdere aanvullingen nodig om mee te mixen.

Reken maar dat de showroom van VDI volledig in het teken staat van eigentijds, brutaal, karaktervol en tegelijkertijd altijd tijdloze collecties. Raak in gesprek met de adviseurs en zij denken mee in allerlei lijnen van stoer-wonen tot slow-living, van lekkere etnische trekken tot het magische wabi-sabi concept, van urban living tot de meest wereldse stijlen en van minimalisme tot rijk gevulde interieurs met accenten uit de meest uiteenlopende stijlperiodes van afgelopen 100 jaar.


De trendkleuren van 2021: Koffie in de tuin?

Maar hoe zit het dan met die verf in al zijn kleurperiodes? Weghalen en weer terugschilderen om vervolgens weer opnieuw te beginnen aan hetzelfde plafond en muur? En toch spreken we continu van de nieuwe kleuren in huis waarbij we telkens weer opnieuw de mooiste textiele stoffen en behangsoorten moeten combineren. Lekker veel werk en kostbaar dus....

Ik zie wel heel wat fraaie kleuren dit jaar met de trendkleuren van 2021.

Het zijn veelal aardse kleuren, ofwel de droge bruine en groentinten uit de tuin. Het zit al snel goed met olijf en khaki ...zolang er maar niet aan slabladgroen groen wordt gezeten. Veel te kleurrijk! Daarna volgt een heel palet aan barista kleuren: espresso, café lungo, cappucino, frapuccino, cortado, americano, ristretto, you name it, it's all-in the game! Gooi er scheut melk bij en je blijft nog steeds op-en-top hip.

Het doet me tegelijkertijd ook een beetje denken aan mijn tuin midden in de zomer welke ik niet altijd even op tijd besproei. Zet vervolgens het palet aan tuin- en barista tinten in de mist en voilà: je hebt alweer een heel deel van het nieuwe kleuren-pallet te pakken. Verrassend genoeg nog aangevuld met een pastel vergrijsd blauw, genaamd “Mindful Blue”.


Oker all the way!

Tot slot is er nog een vertegenwoordiger van de meer geel-en-rood reeks: APRICOT. Een kleur welke niet ongestraft toepasbaar is in elk interieur. In nog mindere mate als ik weer de termen tijdloos ernaast leg. Stiekem ben ik heus best wel in staat om met de kleur te werken, maar ik leid mijn klanten maar al te graag af met een fractioneel andere kleur: oker! Een kleur welke alleen volledig andere gevoelens oproept. Zeg maar nèt zoals in de politiek: de VVD en de PVV heten allebei rechts, maar met nèt met dat nuanceverschil dat ze een totaal ander gevoel oproepen. (Hoe actueel deze metafoor in de verkiezingsmaand.) Met oker ontwijk je apricot, want het is die 'oranjige' ondertoon die het combineren zo moeizaam tijdloos maakt.


Ik hou het dus bij oker. Het voelt zich overal thuis, trend of niet-trend-kleuren. Combineert met pure materialen als marmer, travertin, notenhout en structuurstoffen. Zet maar eens een originele gevormde koffietafel in goudkleur bij het oker en een waar wonder speelt zich af in het trendy 2021 landschap der groenen en bruinen.


Werkt oker iets te heftig op de muur? Geen probleem, op het plafond toegepast is de kleur minder in your face. Opeens is daar een sfeervolle zomerse deken boven je hoofd; altijd een feest in zomer en wintertijden.

Kom maar op met het trendy kleurenpalet, we gaan dit jaar heerlijk karakter zetten met de bruinen, groenen en beiges, maar dan wel met een eigenwijs likje verf van Van Duivenboden.
- Sven van Duivenboden