100 jaar VDI: Showrooms door de hele stad!


In de jaren '50 en '60 groeide VDI flink door en al snel werden er aparte locaties in de stad aangewezen om eveneens als showroom te fungeren. De textielafdeling op de oude vertrouwde locatie aan de Gedempte Oude Gracht 108-110, maar ook in de Kruisstraat en aan het Spaarne werden al snel de slaapkamerafdelingen en woonkamermeubel collecties getoond. In de jaren '60 werd ook het eerste deel van de huidige locatie in gebruik genomen, de Gedempte Oude Gracht 88-90. Hier werden vooral de meer klassiek gebaseerde meubels verkocht.Het leverde al met al wel een wonderlijk tafereel op met al die verschillende verkooplocaties.

De breder klanten van Van Duivenboden liepen geregeld door de halve stad achter de verkopers aan met stofstalen en notitieblokken van de ene naar de andere straat. De paraplu's stonden dan ook bij de uitgangen van de showrooms te wachten om op ieder moment adequaat ingezet te kunnen worden. We waren als Nederlanders nog niet zo heel erg verwend en accepteerden de wandelingen maar al te graag om het vele moois dat de wereld om ons heen bood te kunnen aanschouwen.

Van de jaren 50 naar de jaren 60 van de vorige eeuw werd de Gedempte Oude Gracht opeens wel heel erg veel drukker.

De tijden veranderde snel, maar de norm was nog wel dat het salaris van het personeel wekelijks werd uitbetaald bij de kassa, ongetrouwde dames met MEJUFFROUW werden aangesproken en de hiërarchie nog de boventoon vormde. Kamerbreed tapijt bestond nog niet en dus werden stroken tapijt van 2 meter aan elkaar gestikt bij de klant thuis. Bloemetjes behang werd nog niet wit geschilderd daar Jan des Bouvrie nog niet zijn stempel had gedrukt op het landschap der inrichtingen. Van Duivenboden raakte wel al in die tijd in opspraak door zijn spraakmakende etalages daar design zijn intrede hadden gedaan.