100 jaar VDI: HET PYROMAANTJESFESTIJN VAN 1973

1973 was een bizar jaar voor Haarlem. De ene na de andere meubelzaak vloog in de brand en daar waren er nogal wat van in de Haarlemse oude binnenstad in die tijd.


Een vooraanstaand bedrijf genaamd BAJA, gelegen langs de Raamvest, brandde tot de grond toe af, wat veel indruk op het publiek maakte. Even later werden ook kleinere meubelshowrooms in de as gelegd en aan het eind van dat jaar was Van Duivenboden Interieur aan de beurt.

De zojuist vernieuwde showroom achter in de winkel brandde geheel uit, net als twee van onze klassieke panden aan het Klein Heiligland. De gebouwen moesten als gevolg van de hevige fik helaas tegen de vlakte. Twee overige panden aan het Klein Heiligland die ook door brand werden getroffen, mochten weliswaar blijven staan maar waren qua interieur echt niet meer te redden.


Heterdaad

Telkens bleek bij onderzoek dat er sprake was van brandstichting. In de loop van 1974 werden de pyromaantjes op heterdaad betrapt en ingerekend. Het bleek om een keurig echtpaar te gaan dat klaarblijkelijk bepaald geen hoge pet op had van de meubelhandel. Ze konden hun lol lange tijd op, met 27 vooraanstaande meubelzaken die de binnenstad op dat moment sierden.


Door een uitgebreide reportage van het NOS-journaal was Van Duivenboden in één klap wereldberoemd in Nederland. Bijzonder voor die tijd was dat de verloren gegane buitengevels tot in detail werden teruggebouwd en het Klein Heiligland dus niet ontzield werd met lelijke jaren ‘70 bouw.

Het jaar daarop heropende de volledige showroom van maar liefst 4.500 m2, met als blikvanger de nieuw in gebruik genomen loungebar, genaamd Café Rouge. Deze vormde het middelpunt van de winkel, waar tostis's en andere moderne versnaperingen van die tijd te nuttigen waren. Zo was de voorloper van het huidige restaurant Meneer Frans in onze binnentuin geboren.