100 JAAR VDI - Het begin

De geschiedenis van Van Duivenboden is ooit begonnen onder de naam De Gebroeders Van Duivenboden in de Kamperstraat, als winkel handelend in interieurstoffen en elektrische goederen als wasmachines, strijkijzers en infraroodlampen. De elektronica was een eeuw geleden uiteraard hoogst actueel, echter het ontbrak de gebroeders Van Duivenboden compleet aan technisch inzicht waardoor de heren zichzelf vaker onder hoogspanning zetten dan hun eigentijdse apparatuur.


Al spoedig werd definitief de stekker uit de moderne gekte getrokken en de heren staken hun energie voortaan in het creëren van stijlvolle interieurs via hun modieuze textiele stoffen en tapijten. De eerste meubelen deden als vervolmaking hun intrede. De olielampen mochten eindelijk hun zwakke schijnsel definitief doven en de stekkers werden voortaan uitsluitend gehanteerd voor de nieuwerwetse verlichting. Voor het eerst baadde de showroom in zeeën van licht waardoor het nieuwe Van Duivenboden zich kon profileren.

De behuizing aan de Kamperstraat werd in rap tempo te klein en de broeders verhuisden naar een oud pand aan de Gedempte Oude Gracht. Na een uitbreiding en een grondige verbouwing aan het pand verscheen voor het eerst in grote groene neonletters de naam Van Duivenboden aan de gevel.


Boven de Gebroeders Van Duivenboden aan de Gedempte Oude Gracht 108 in 1938 (nu van kantoorboekhandel Muijs). Op deze foto is het nog gelegen naast het pand van Pianohandel Goldschmeding op nr.110. Goldschmeding liet het oude pand daterend uit de 16e eeuw (!) afbreken en opnieuw opbouwen, waarna Van Duivenboden het nieuwe pand mocht kopen en naar links uitbreidde 1939. Zie onder. De foto’s zijn vanuit de Beeldbank.

Bij de volgende nieuwsbrief verzorgen we weer een stukje geschiedenis met enkele niet eerder gepubliceerde foto’s.